Agronoomiharidusega Janika Saar on leidnud oma kutsumuse maailmas ainulaadsete lillemantlite valmistamises, mille unikaalset tehnoloogiat nimetab ta voolimise ja maalimise seguks.

Janika Saare mantlite valmistamise tehnoloogiat ei kasutavat maailmas mitte keegi teine.

Tõesti, maaelu ja maamajandus ei pruugi olla üksnes sibulad ja sead või laut ja lehmad. Aastast 1997 iseendale tööd andev Janika Saar hoiab oma Lahemaa äärel ja Võsu veerel asuval talul just käsitööga hinge sees.

Ja veel millise käsitööga!

Loe lähemalt siit.

Nööskri mõdu mekib mõnusalt

Päris Eesti keskel, Järvamaal Roosna-Allikul asub salapärase ja põneva nimega mõdukoda Nöösker, mis murrab traditsioone, pannes õlle- ja veinimeistrite tarkused kokku täiesti uuel moel.

Mõdukoja pererahvas

Nöösker on Eesti ja tegelikult kogu meie lähipiirkonna esimene modernne mõdukoda. Mõdu on aastatuhandete pikkuse ajalooga meest, veest ja pärmist kääritatud alkohoolne jook, millel on veini kangus ja põnevaid maitseid. Caroline Aruoja, mõdukoja perenaine ja üks omanikest, räägib, et mõdu kohta on väidetud, et tegu on maailma vanima kääritatud alkohoolse joogiga. „Seda on muidugi raske tõendada, kas nii ka on,“ räägib Aruoja, „aga iidne keelekaste on ta kindlasti.“

Loe rohkem siit.

Vimpkaga kodukohvik ja nunnud loomad

Läänemaal Haeskas Tänava talus võlub Margus Maripuu pere kohalikest taimedest välja kordumatuid maitsekooslusi, mida jagub purki ja pudelisse ning kodukohviku kookidesse.

„Üks meie hitte on kuusevõrse ja valge šokolaadi kook. Ja angervaksa panna cotta – mõnusalt mõrkjas-mesine,“ nimetab ta vaid paari hõrgutist, mida on plaanis Avatud talude päeval spetsiaalselt selleks puhuks avatavas kodukohvikus pakkuda. Ei puudu ka kohalikud joogid, mille tooraineks madar, nõges, angervaks, nurmenukk, leedrimarjad ja muud võrsed.

Tänava talu peremees Margus Maripuu taluloomadega.

Uudistajad saavad tutvuda ülisõbralike ja uudishimulike lammaste ja kitsedega. „Nad väga ennast tagasi ei hoia,“ muigab Margus. Eriti käib see kitsede kohta, keda Tänava talus on kahte sorti – eestimaised ja kameruni kitsed, nii täiskasvanud kui ka alles talle eas. Lisaks jalutavad talu maadel ringi eri nägu ja tegu kanad-kuked. Aga kõige esimesena tulevad külalisi tervitama hoopis pere kaks kassi ja kolmekuune kutsikas Jesse.

Loe lähemalt siit.

Raja talu pakub marjakasvatuse tipptaset

Vaatame vaarikapõldu, oksad marjade raskuse all kaardu. Hernepõld on eemal, sinna ei ole tal praegu aega minna. Raja talu peremees, pilk kauguses, ütleb: „Inimene peab hernest sööma, selles on kõik eluks vajalik sees.“

Raja talu pidavat olema üks ainsamaid marjatalusid, kust sel aastal vaarikaid saab. Sobimatu ilm on teinud paljude juures oma töö.

Nädalavahetuseks avatakse külastajatele kohvik, kust saab sööki ja jooki ja priimat pannkooki ... maasikamoosiga. On kohvi, morssi ja muud kraami. Ja otse loomulikult hernest, vaarikat, rabarberit ja maasikat.

Loe pikemalt siit.

Kõik, mida lihaveistest teadma pead

Kes Harjumaal Vatslasse satub, arvestagu heaga, et Kaina talu Kimaskite pere südamed ja uksed on valla.

Aastaid on neil olnud hitt number üks (ja seegi kord) – safarikäru. Käru kujutab endast suurt raudvõrega järelkäru, mis pannakse auto taha, inimesed istuvad sisse ja sellega vuratakse ringi.

Šoti mägiveis Kossa on ülimalt sõbralik.

Elamustest kõneledes... No siis veel kui Kossa! Tema on Šoti mägiveis, kes on siin koduloom - ja mitte ilmaski ei saa ta lihaks - ja kelle sarved on kaks meetrit laiad.

Kuid lihagi ei jää saamata: veise grill-toorvorstid, pihvid-burgeid, suitsuvorstid jne on juba valmis pandud.

Loe pikemalt siit.

Nii töötab üks õige piimafarm

Eesti lehmad on küll piimatoodangu poolest maailma tipus, aga lüpsilehmi karjamaal näeb üliharva. Saaremaal asuva Uustla talu avaral karjamaal aga uitab koorekohvi karva piimalehmad, kel nina ümber justkui valge koorerant.

Uustla talu toodang.

Need on Uustla talu maatõugu veised, kes lüpsavad erilist piima. Nimelt on rohkelt valke ja kuivainet sisaldav piim nagu loodud juustu valmistamiseks ja sellega talus tegeletaksegi.

Kõiki neid juustusorte ja ka muud head-paremat saab Uustla talus maitsta ja kaasa osta avatud talude päeval. Kindlasti saab silitada ka koorekohvi värvi lehmi ja väikeseid vasikaid ning näha teisigi taluloomi: lambaid, jäneseid, kitsi ja sigu. Lisaks uhkeldavad õuel kalkunid ja erinevat tõugu kanad. Lapsi rõõmustab seal ka veel ka batuut ja ponisõit, samuti tuleb külla Saare automudelismi ring.

Loe pikemalt siit.

Veinituur, millel on Alar Karise heakskiit

Eestimaistest marjadest nii kraadidega kui ka kraaditeta jooke valmistav Langemaa veinimaja Pärnumaal pakub ahvatlevat võimalust saada osa vaadetest ja maitsetest, mis avaldasid muljet isegi meie presidendile.

President Karis Langemaa veinimaja külastamas.

„Tuurid, degustatsioonid, kohvik. Alates külmpressitud mahladest kuni kangete napsudeni – veinid, naturaalsed liköörid,“ loetleb Langemaa veinimaja peremees Priit Langeproon, mida nädalavahetusel nautida saab.

Kõik joogid sünnivad Langemaa veinimajas täisverelistest Eestimaa viljadest: mustsõstar, aroonia, ebaküdoonia, õun ja üsna kohe lisandub ka kuslapuu.

Loe lähemalt siit.

Avatud talude päev 2024

Kümnes avatud talude päev toimub 20.–21. juulini (laupäevast pühapäevani). Maaleht on ürituse meediapartner ja avaldab järgmise nädala jooksul lood seitsmest põnevast talust, mida uudistama minna.

Veelgi rohkem infot ja talusid leiad avatud talude kodulehelt.