Trivimi Velliste alustab võidutule teekonda Eesti Sõjameeste Mälestuskirikust

Toris

Tori kiriku taastajate ühendus ja EELK Tori Püha Jüri kogudus kutsuvad 23. aprillil kell 12.00 algavale vabadusvõitluse mälestusele pühendatud jüripäeva tänujumalateenistusele. Samas toimub vabadussõjas osalenud Suurbritannia kodanikele mälestusplaadi avamine ja jüritule süütamine, mille võtavad omavalitsuste esindajad ja teiste organisatsioonide liikmed koduteele kaasa. Selleks toiminguks palutakse võtta ühes tõrvik või latern.

Pärast jumalateenistust kogunetakse Püha Jüri monumendi juurde pärgade ja lillede asetamisele. Samas peetakse ka Eesti Lipu Seltsi poolne pidulik tseremoonia, mille käigus toimub sümboolse talitusena kandelippude kinkimine Pärnu ja Sindi linna kuuele koolile. Toimingut tuleb lugeda sümboolseks seepärast, et tegelikult on viiele koolile juba erinevatel aegadel möödunud aasta sees lipud kätte antud ja neid on ka mitmetel sündmustel hoolsalt kasutatud. Seni on lipu seltsilt saanud silmapaistva lipukultuuri kasvatamise eest lipud kingituseks Rääma Põhikool, Pärnu Ülejõe Gümnaasium, Pärnu Vene Gümnaasium ja Pärnu Ühisgümnaasium. Jüripäeval saab 10 lippu ka Pärnu Vanalinna Põhikool. Koole tuleb tervitama Eesti Lipu Seltsi juhatuse esimees Trivimi Velliste. Kuna sinimustvalge lipp on võimsaim rahva iseolemise soovi väljendav sümbol, siis on just jüripäeval ka Eesti lipul oluline sümboolne roll muistse vabadusvõitluse tähenduses ja praeguse vabaduse hoidmisel.

Paikusel ja Pärnu Vanalinna Põhikoolis

Algusega kell 19.00 korraldatakse Paikuse valla traditsiooniline jüriöö teatejooks. Võistlema pääsevad 6-liikmelised võistkonnad. Kõigile osalejatele jätkub ka sellel aastal külluslikult auhindu.

Pärnu Vanalinna Põhikool on üle paarikümne aasta järjepidevalt jüripäeva tähistanud ja alustab jooksuga kell 18.00. Kooli huvijuht ütles, et välja tullakse kerve pooletuhande õpilaskonnaga, kuigi võistkondades osalejaid on vähem. Hiljem tahetakse liituda Kaitseliidu ettevõtmisega Munamäel.

Soontagana ja Pärnu vaheline tulede kett

Pärnu Muuseumi direktor Aldur Vunk on palunud kaitseliitlasi appi Soontagana maalinnuses süüdatava jüritule toimetamiseks Pärnusse. Tuli liigub 22. aprilli öösel vastu jüripäeva muistse süsteemi eeskujul märgutulede ketina. Märgutuledega valgustavad ööd Soontagana ja Pärnu malevkonna mehed.

Kaitseliitlaste korraldusel Pärnus

Jüriöö muinastuli läidetakse Munamäe otsas 23. aprilli päikeseloojangul kell 20.57.
Kaitseliidu Pärnumaa Maleva Pärnu Malevkonna pealik Tarvi Markson tutvustas õhtust päevakava, mis algab Vabaduse pargis kell 19.45 kaitseliitlaste kogunemisega II maailmasõjas langenud eesti meeste mälestusmärgi juures (Kaitseliidu staabihoone vastas, Pikk 20), kuhu asetatakse lilli. Nooremleitnant Markson selgitas, et sellise mälestushetkega soovitakse osutada sümboolset tähelepanu ka käesoleval aastal esmakordselt tähistatavale veteranipäevale. Kell 20.10 algab ühtses kolonnis puhkpilliorkestri mürtsumisega kaitseliitlik jalutuskäik tõrvikute ja poolesaja kandelipuga, mis kuuluvad Sindi Gümnaasiumile. Marsruut kulgeb mööda Pargi, Rüütli ja Vana-Tallinna tänavaid, läbitakse Tallinna väravad, sealt edasi võetakse suund Munamäele.

Munamäel mängib orkester ja lauldakse isamaalisi laule. Esineb Mihkel Lüdigi nimeline Meeskoor tugevdatud jõududega. Enne jüritule süütamist palutakse võtta sõna Toompea malevkonna kaitseliitlasel Trivimi Vellistel, kelle seisukohalt on jüripäev eesti rahvakultuuris põline priiuse päev, sest selleks ajaks oli valgus saanud võitu pimeduse üle ja soojus külma üle. „Muinasajast saadik oleme jüriööga sidunud meie vabadusejanu, mis on iga elusolevuse jaoks küll hindamatu aare, aga kipub jalamaid meelest minema, kui vabadus läheb väga suureks,“ arutles Velliste, kelle hinnangul ei tasuks hetkekski unustada jõuliselt relvajõude uuendama asunud naaberriiki. „Eesti ajalooline mälu on pikk ja paraku ei saa me endale lubada kergemeelset hoiakut.“

Õhtu ametlik lõpetamine toimub kell 21.45, kuid Marksoni kinnitusel ei tähenda see veel tule vägivaldset kustutamist.

Samal teemal: