Kuidas sai Emmaste lugemisfanaatikust Riste Sofie Käärist eesti luule- ja rokilavade ägedaim tõusev täht? Kuidas on ta jõudnud tõdemuseni, et headus ei pea olema alternatiiv või provokatsioon? Kellel soovitab ta minna Grossi poodi või päikese kätte pikemalt istuma?

Jürgen Rooste

Stockholmis saab oma silmaga näha kaasaja ühe olulisema ja skandaalsema kunstniku Maurizio Cattelani loomingut. Cattelan on korduvalt ja igas mõttes meediakünnise ületanud. 120 000 dollarit maksev hõbeteibiga seinale kinnitatud täiesti tavaline banaan on viimane ere näide.

Sandra Jõgeva

Muusik Vaiko Eplik on pannud oma saadete sarjale nimeks „Muusika nõudlikule maitsele“ ja teeb siis neid autorisaateid Vikerraadios nii, et esitab kõrgeid nõudmisi ennekõike endale. Tema tunnised saated saavad liiga kiiresti otsa, tahaks rohkem ja uuesti kuulata.

Margus Mikomägi

Taas ratsutavad preerias mehised mehed, relv pidevalt käeulatuses ja silmad kukla taga. Sealsamas on kenad söakad naised. Suurtes vanades lugudes, mida jutustatakse traditsioonilisel viisil, peitub mingi eriline vägi. Kevin Costneri film „Horizon: Ameerika saaga – 1. peatükk“ paistab olevat just sel...

Annika A. Koppel

Väikelinn Viljandi on ikka olnud tuntud oma kireva kunstielu poolest. 1990. aastatel tõid Kiriküüdi festivalid sinna kokku kunstihuvilisi tervest Eestist. „Viljandis loodi omanäolist kunsti olude kiuste,“ ütleb toonase kunstielu üks eestvedajaid Tiiu Männiste, kel rääkida värvikaid lugusid ka tormil...

Mari Kartau

Nüüd, kui Gert Kiiler sai valmis järje Viljandi-krimka esimesele osale, on sulaselge, et ta peab astuma rahvusvahelisele areenile. Kiileri „Eranuhke ei armasta keegi“ ja selle värsket järge „Saatus koosneb juhustest“ lihtsalt tuleb maailmale müüa.

Jaan Martinson
Margus Mikomägi: Emajõgi, rahamaa – kes neid suudaks ühenda?
Kultuuripealinna Tartu lavastuste „Rahamaa“ ja „Emajõe sünd“ arvustus

Enne kultuuripealinnas Tartus lavale toodud „Emajõe sünni“ ja „Rahamaa“ nägemist vasardas miskipärast peas: Emajõgi, rahamaa – kes neid suudaks lahuta... Ja mitte ainult võtmes, et Emajõgi on igavene nagu kuritegelikud rahapesuskeemidki. Lavadel nähtu sundis küsimuse ümber sõnastama.

Margus Mikomägi

Kas suvelugemine on kuidagi teistsugune kui talvine? Mismoodi juhtub nii, et üks raamat viib teiseni? Kuidas jõuame lapselikust seiklushimust sügavate seoste avastamiseni?

Margus Mikomägi