Mõned tähtsad toimetused ning isegi jõululaua magustoidud saab juba paar nädalat enne pühade saabumist valmis teha.
Õunahooaeg veel jätkuvalt kestab ja miski ei tee nädalavahetust mõnusamaks kui õuna-kaneelised küpsetamislõhnad. Järgnevad retseptid on puhas klassika – pärit Salme Masso Õunaraamatust.
Sellist seeneaastat nagu tänavu, ei pruugi niipea enam tulla. Seega peaks seda küllust hindama ja seeni mitmel moel toiduks tarvitama ning ka talveks sisse tegema.
Peet on tuntud oma rikkaliku toitainesisalduse poolest, pakkudes rohkelt vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Need ained kaitsevad keha rakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest, tugevdavad immuunsust ja vähendavad külmetushaiguste riski. Kuid igaühele see kaunivärviline köögivili ei sobi.
Selleks et õunad puu alla vedelema ei jääks, kasutage need ära igapäevast toitu valmistades.
Käes on maasikate aeg, ja kui endal ideedest puudu tuleb, et mida nende hõrkude marjadega peale hakata, võib üht-teist valida allolevatest retseptidest.
Kala pole selline üleüldine rahva lemmik nagu liha, lisaks kirtsutavad paljud kala puhastamise pärast nina. Aga kui need probleemid on ületatavad, saab kalast uhke jaanigrilli!
Selleks et grillil valmiksid parajalt küpsed kanatiivad ja -koivad ning mahlane kintsuliha ja rinnafilee, peab teadma nende lihatükkide omadusi. Õige grillimistemperatuuri valikuga saab liha parimad omadused välja tuua.
Rabarberiveini on ilmselt juba väga paljud teha proovinud ja tooraine uudsusega enam väga laineid ei löö. Nüüd oleks aeg minna tehnikatega edasi ja teha kevadisest rabarberist hoopis siidrit või vahuveini.
Ribi on kõige keerulisem grillida ja selle küpsetamiseks tuleb varuda rohkem aega. Et saada selline ribi, millel liha kondi küljest lahti kukub, on vaja teada mõnd nippi.
Ehkki kaupluste grillvorstide valikul pole otsa ega äärt ja toiduainetööstus pingutab täiel rinnal, et tarbijaid aina oivalisemate grilltoodetega üllatada, jääb alati võimalus grillvorste ka ise valmistada.
Läänemaal on paari viimase aastaga populaarseks saanud kohalik gurmee ning just sellele piirkonnale omaste maitsekoosluste otsimine.
Kui teil on veel kapi otsas alles kõrvitsat, siis nüüd on küll viimane aeg see ära süüa. Tavaliselt tehakse kõrvitsast jõuludeks marineeritud salatit või kõrvitsasuppi, kuid kasutusvõimalusi on veel sadu.
Lihavõttepühade ajal värvime mune ja sööme neid ehk enam kui muudel aegadel. Kui muna tavaline maitse tundub liiga ühetaoline, tasub katsetada munade marineerimist. Marinaadi abil saab mune ka värvida.
Kaunviljad on iidsetest aegadest tuntud kui kõrge toiteväärtusega toiduaine, mis pealekauba säilisid hästi, nii et kuivatatud ube, herneid ja läätsi sai kaasa võtta ka pikkadele reisidele.
Hautatud kalaroad on mahlased ja maitsvad ning nende valmistamine ei võta kaua aega. Hautisteks sobib nii värske, külmutatud kui ka soolakala. Värske kala puudust leevendavad nahata külmutatud kalafileed, mis suure veesisalduse tõttu sobivadki enam hautatud vormiroaks kui praadimiseks.
Rõõmuks ei olegi palju vaja, piisab vaid päikeselisest nädalavahetuse hommikust, laual kõrguvast äsja küpsetatud pannkoogivirnast, kõrval moos või marjad.
Kristlikus kultuuriruumis teame, et pärast vastlapäeva algab suur paast, mis kestab lihavõtteni. Kuid samas on paastuaeg ka mitme teise religiooni järgijatel. Eri rahvaste paasturoad on põnevad ja kahtlemata ka tervislikud.
Ahjupotis toidu valmistamine on üks lihtsamaid söögitegemise viise, millega saab maitsvat ja tervislikku toitu, ning sageli ka energiat kokku hoida. Sest kui ahi köetud ja tuba soe, võib ahjusoojuses valmis küpsetada ka toeka lõunasöögi.
Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann valmistas vabariigi aastapäeva peolauale kiluleibadele vahelduseks uudsed eestimaised suupisted.
Nädalalõpu peolauale panevad punkti hõrgud küpsetised, olgu siis vastavalt maitsele kas soolased või magusad. Tuuletaskute täitmine pakub palju võimalusi.
Paari viimase aastaga on meil tekkinud mitmeid Ukraina söögikohti, kus vaprad sõja jalust põgenenud ukrainlased omakandi toite pakuvad. Slaavi köök on meile tuttav juba sajandeid ja ehkki vahepeal oleme vaimustunud küll Aasia, küll Itaalia köögist, on slaavi toitudes midagi meile väga omast.
Külmal ajal on mõnus mugavustoit lihapallid, mis valmivad ruttu ning saavad särtsu erinevatest vürtsidest. Neid võib serveerida meelepärase kastmega või ilma. Lisandiks sobib näiteks rootslaste kombel pakkuda mõnusat kooslust kartulipüreest ja pohlamoosist.